СВМ-България е специализирана в областта на решенията за лъчисто газово отопление за промишлеността. Разкажете повече за първите си проекти, реализирани още през 1995 г.

След 6-месечно маркетингово проучване за внедряването на лъчисто газово-керамично отопление заключението беше, че в този период в страната ни няма газ, пари и газова култура. Освен това технологията беше абсолютно непозната у нас и не се изучаваше в нито един университет. Въпреки че френската фирма производител SBM беше известна в цял свят и разполагаше с необходимите сертификати на уредите, се наложи да правим технически преводи на цялата документация, изпитания на уредите в Института за пожарна безопасност и лаборатория Контрол 95 за издаване на български сертификати и право на внос. В допълнение към трудностите беше фактът, че не съм учил висшето си образование или работил в България и не познавах експерти в тази сфера. Тогава един многоуважаван специалист от Овергаз, Илия Димитров, каза: „Ти ще прокараш магистрала на този тип отопление в България, по която ще тръгнат всички“. Така и стана.
Благодаря на първите ни клиенти като: отец Димитър в църквата „Св. Димитър“ в Стара Загора; Яйца и птици; ДЗУ; Никром-тръбна мебел; Колтек; Складова техника; военни заводи и още много други, които се довериха както на мен, така и на технологията, която представях.

Какви са показателите на технологията по отношение на екологичност и енергийна ефективност?

Лъчистото отопление се е доказало като най-ефективния начин за отопление на помещения с височина над 4 м. Всяка година SBM отделя 5% от оборота си за развойна дейност. Така освен дълголетие на уредите се постига практически пълно, над 99% изгаряне на газа. КПД на лъчение на някои от моделите ни достига до 85%, което е до 17% повече в сравнение с други производители. Това само по себе си води до големи финансови спестявания. Имаме изпълнени обекти с доказани икономии над 10 пъти в сравнение с котелно отопление и възвръщаемост на инвестицията около 2 години. Благодарение на тези високи показатели, нашите уреди постигат зададените параметри за по-кратко време, а чрез пълното изгаряне на газа при норма 100 mg/kWh се отделят по-малко от 24 mg/kWh NOx в атмосферата, с което допринасят за опазване на околната среда. Уредите ни са сертифицирани в най-високия клас IV „Синьо небе“.

Какъв модел на развитие сте възприели, за да запазите предимството си пред конкуренцията?

Постоянство и стремеж за добре свършена работа. Фактът, че близо две десетилетия работим с някои от същите проектанти, монтажни фирми и клиенти, доказва, че наш приоритет е добре свършената ни работа и удовлетворението на всички страни. Жалко е, че често се налага да откажем обекти поради липса на капацитет. Малко са проектантите, които се осмеляват да предложат на инвеститорите този начин на отопление. Лошото разпределение на уредите води до дискомфорт или непостигане на зададените параметри, а ние работим в партньорство с проектантите за изготвяне на идейния проект, при който гарантираме резултата. Затова продължаваме да търсим добри проектанти в България с цел партньорство. Амбицията ни е във всеки град да открием най-малко един проектант и монтажна фирма, които споделят нашите ценности и работят в интерес на инвеститора. Почти 60% от годишния оборот на фирмата реализираме с досегашни клиенти или с препоръки от тях.

 

ВИЖТЕ СТАТИЯТА В СПИСАНИЕ „ИНЖИНЕРИНГ РЕВЮ